יום ב' 07/10/2024 | 14:11
 
 
  פארק תמנע   מגדל דוד בירושלים
 > שערי ירושלים

מאת רון פלד

את העיר העתיקה בירושלים מקיפה חומה שנבנתה בין השנים 1536-1541 בידי סולימאן המפואר, גדול הסולטאנים העות'מאנים.

חומות לירושלים עוד היו בטרם הגיע דוד וכבש את העיר. כמעט כל שליטיהָ של העיר בנו לה חומה כדי להגן על העיר הקדושה. היו שהרסו אותה דווקא כדי שלא יכבשוהָ כדוגמת השליט האיובי אל מועאטם, שטרח להרוס אותן בזמן היותו שליטהּ של העיר במהלך המאה ה-13.

היו שוויתרו על חומות לעיר כי פשוט האמינו בחוזקם ושבעצם לא יקום האויב שיעז לתקוף אותה - כך היה במאה הראשונה והשנייה לספירה כשאת העיר כינו הרומאים 'איליה קפיטולינה'.

היה זה בן גוריון שקרא לנתץ את חומותיהָ של ירושלים במהלך שנות החמישים של המאה שעברה כי האמין שרק כך ניתן יהייה לאחד בין שני עבריהָ של העיר.

אבל שעריהָ של ירושלים הם החשובים. דרכם נכנסו, יצאו, כבשו, סחרו וביקרו בעיר כמו גם היום.

רשמית ישנם 8 שערים בחומות העיר העתיקה. בתכלס, ישנם יותר. קחו לדוגמא את שער הבורסקאים שנפרץ מחדש במהלך שנות התשעים לאחר מאות שנים בהם היה חסום.

הוסיפו את השער הכפול שפרצו הארכיאולוגים במרכז דוידסון בסמוך לשערי חולדה שבכותל הדרומי מייד לאחר 1967 כדי לאפשר יציאה וכניסה אל הגן הארכיאולוגי.

האם יש צורך לקחת בחשבון את שערי חולדה שבכותל הדרומי של הר הבית?

כיום בחומה הנוכחית ישנם 34 מגדלי שמירה ושמונה שערים מרכזיים רשמיים. אורכהּ הכולל של החומה ב-4.7 ק"מ ושטחה כ-1 ק"מר.

שער שכם

שער שכם הנו השער המרשים והמפואר ביותר בחומות העיר. השער נחנך ב־ 1542, והוא אחד המבנים היפים ביותר בארכיטקטורה האסלאמית בעיר. השער ממוּקם בצידהּ הצפוני של החומה ובו חרכי ירי וּפתח ששימש בעבר לשפיכת שמן רותח על האויבים שלמטה. השער מוביל אל הרובע המוסלמי ונחשב למרכז המסחרי / השוק החשוב לערביי מזרח ירושלים.


השער בנוי על שרידי שער ורחבה רומאית מפוארת אליה אפשר כיום להכינס ולבקר ולהבין את חשיבותו של השער - הכיכר הרומית. לשער שמות נוספים כגון שער דמשק שכן מכאן יצאה הדרך הרומית לדמשק דרך שכן וכן באב אל עמוד בערבית - שער העמוד שכן כאו עמד עמוד מדידה רומי (אבן מייל). עמוד זה מתואר כבר בתקופה הביזנטית במפת מדבא המתארת בין השאר את ירושלים ונחשבת למפה העתיקה בעולם בה ירושלים מתוארת בבירור.

שער ציון

שער זה נמצא בצידה הדרומי של החומה וממנו הכניסה הראשית אל הרובע היהודי. את שמו קיבל מהר ציון הסמוך ומחוץ לו. על השער שרידי ירי מהקרבות שהתחוללו כאן בשנת 1948 ומכאן גם כינויו 'השער הפצוע' או 'השער הבוכה'.


בחזית השער מלמעלה מרפסת קטנה המכונה משיקולי (שובר צוואר) ממנה נהגו לשפוך מים רותחים או שמן על האויב. דרך שער זה נכנסו חיילי חיל הנדסה אל העיר העתיקה במהלך מלחמת ששת הימים בשנת 1967.

שער יפו
שער זה נחשב לכניסה הראשית לעיר העתיקה (שער שכם אחריו). השער נבנה במהלך 1538.

בערבית זהו שער אל חליל (חברון) שכן מכאן הובילה הדרך לחברון.


בסמוך לכניסה לשער, ישנם שני קברים תורכיים מאחורי גדר מתכת. האגדה מספרת ששני המהנדסים שהופקדו על בניית החומה קבורים כאן. גרסה אחת גורסת כי סולימאן המפואר הורה להוציאם להורג כדי שלא יבנו עוד חומות מפואות כשל ירושלים ואילו גרסה אחרת אומרת שהוציאם להורג כי שכחו להכליל את הר הציון שמחוץ לחומות עד היום, אתר קדוש למוסלמים (קבר דוד). כנראה שלעולם לא נדע את האמת אבל בשביל זה ישנן אגדות לא?

שער הרחמים

אחד השערים הכי חשובים ומקום בעל משמעות מיוחדת לשלוש הדתות הגדולות. לפי האמונה היהודית, זה השער שהמשיח ייכנס דרכו לירושלים. לפי המסורת הנוצרית, ישו נכנס לירושלים בפעם האחרונה דרך שער זה ואילו המוסלמים מאמינים שזה המקום שדרכו הצדק ייצא אל האור ביום הדין.

שער זה חסום כבר מאות שנים, ואומרים שייפתח בדרך נס עם בוא המשיח ותחיית המתים.


שער האריות

שער האריות ממוקם בחומה המזרחית ומוביל לוויה דולורוזה. ליד ראש השער יש ארבעה פסלים של אריות, שניים בצד שמאל ושניים בצד ימין. האגדה מספרת שהפסלים מוקמו שם כיוון שהסולטן סולימאן חלם, שאם לא יבנה חומה סביב ירושלים כדי להגן על האזרחים, יטרפו אותו אריות.

שער האריות? - אלה בכלל ברדלסים!!!

השער החדש 

שער זה הוא היחיד מבין שערי הכניסה לעיר העתיקה שאינו חלק מהמבנה המקורי של החומות שהוקמו במאה ה־ 16 . השער נפרץ ע''י העות'מאנים בשנת 1889 על מנת לאפשר גישה נוחה יותר בין המוסדות הקתוליים בתוך החומות ובין מנזר נוטרדם שמחוץ לחומות.

שער הפרחים

שער הפרחים נמצא ברובע המוסלמי וידוע גם כשער הורדוס. ככל הנראה, שמו, באב א־זאהרה ) מערבית, שער הפרחים(, הוא שיבוש שמו של בית הקברות הערבי הנמצא מחוץ לשער.

השער מוביל אל שוקי העיר העתיקה.


שער האשפות

שמו יוצא הדופן של שער זה נובע מהאמונה כי ממנו נהגו להשליך את האשפה מבית המקדש בימי קדם. השער מוביל ישירות לכותל המערבי.

מתוך אתר all about jerusalem

חזרה לעמוד הקודם
 
> חיפוש באתר
חפש:
> נותני שירות > הצג בפריסה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות לחדר מורים 2008