> קליטת תלמידים עולים - הוראת העברית כשפה שנייה |
 |
|
 |
|
|
|
עברית כשפה שנייה
הקניית שפה נוספת שונה במהותה מרכישת שפת האם. אנו לא מעוניינים להקנות רק ידע על הלשון, אלא לפתח כשירות לשונית שתאפשר ללומד להשתמש בעברית בהצלחה לצרכיו השונים. הכשירות הלשונית מאפשרת לדוברי השפה, להבין וליצור משפטים תקינים ומובנים ולדעת כיצד לפנות לאנשים בדרך ההולמת את הנסיבות.
במקביל יש לפתח גם את הכשירות האקדמית - לשון הלימודים, המאפשרת לעולים ללמוד את מקצועות הלימוד בבית הספר ולהגיע למיצוי מלוא יכולותיהם.
עקרונות בהוראת עברית כשפה שנייה
- רכישת הלשון והתרבות החדשה ייעשו תוך שמירה על שפת האם ותרבותה ותוך הישענות על המטען התרבותי והלשוני הזה (ניצול אסטרטגיות למידה מוכרות ללומדים).
- הקניית העברית תיעשה בשני מסלולים מקבילים: כשירות תקשורתית וכשירות אוריינית.
- הבנה ודיבור קודמים לקריאה וכתיבה.
- דרוג ההוראה באורח שיטתי. (עפ"י תבניות לשון , מן הפשוט למורכב, מן הקרוב לרחוק, מן השכיח לנדיר ומן המוכר לזר)
- תבנית היסוד בהקניית השפה הדבורה היא המשפט ובהקניית הקריאה והכתיבה – המלה.
עקרונות בהוראת הקריאה והכתיבה
- אם התלמידים לא רכשו את מיומנויות הקריאה והכתיבה בשפת אמם יש להתחיל מהקניית מוכנות ולימוד מושגים בסיסיים (הכרת צורות , התמצאות במרחב, כיוונים, מושגי גודל, כמות, בשלות מוטורית, תהליכי הפשטה והסמלה, מילוי הוראות וכו')
- תבנית היסוד בהקניית הקריאה היא המלה (ייבחרו מלים שמשמעותן ידועה לתלמידים, עפ"י שכיחות האותיות, עפ"י שכיחות המלים וכו').
- לימוד הקריאה בשיטה גלובלית ואנליטית במקביל (מן החלק אל השלם ומהשלם אל החלק, כל מלה חדשה תוצג כשלם ותפורק למרכיביה ולהיפך המרכיבים יצטרפו למלים).
- נדרש תרגול רב, חזרה על החומר הנלמד בצורה מגוונת ובדרך שתשתף את כל התלמידים.
- מומלץ לערוך בכיתה את הכתבות.
מידע, תכניות וחומרי לימוד
מתוך אתר משרד החינוך
|
|
|
| חזרה לעמוד הקודם |
|
|
|